Özel öğrenci:
Bir Yükseköğretim Kurumunda kayıtlı öğrenci olup, farklı bir Yükseköğretim Kurumu ortamı kültürü, kazanımı edinmek isteyen veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle kayıtları kendi üniversitelerinde kalmak şartıyla farklı bir Yükseköğretim Kurumundan ders alma imkânı tanınan öğrenciyi ifade etmektedir.
Başvuru
Özel öğrenci başvuruları her yıl akademik takvimde belirtilen tarihler arasında ders alınmak istenen Birimlere aşağıda belirtilen dilekçe ve başvuru belgeleri ile birlikte öğrenci tarafından bizzat yapılmaktadır.
Ön lisans ve Lisans öğrencileri, ders almak istediği Birimin Öğrenci İşlerine başvuruda bulunurken, Lisansüstü öğrenciler ders almak istediği Anabilim Dalı Başkanlığının Öğrenci İşlerine dilekçe ve başvuru belgeleri ile başvurmalıdır.
Lisans ve Lisansüstü düzeyindeki öğrencinin özel öğrenci olarak Marmara Üniversitesinden ders alabilmesi için, genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 3.00 olması gerekir.
Ücret
Başvurusu kabul edilen lisans öğrencilerinin ders kayıtlarının yapılabilmesi için kayıtlı oldukları kuruma olan mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir. Özel öğrencilik programındaki öğrenciler öğrenim ücreti/katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder. Ancak, vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin ödemiş olduğu öğrenim ücretinin %80’i kayıtlı olduğu vakıf yükseköğretim kurumu tarafından özel öğrenci olarak öğrenim görmekte olduğu yükseköğretim kurumuna aktarılır.
Başvurusu kabul edilen lisansüstü adaylar ile Yurtdışından Özel öğrenci statüsünde kabul edilen özel öğrencilerin ders kayıtlarının yapılabilmesi mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekir.
Ücret Tablosu için tıklayınız.
Başvuru Belgeleri
- Başvuru Dilekçesi (tıklayınız.)
- Başarı Durum Belgesi*(transkript)
- Öğrenci Belgesi*
- Kayıtlı olduğu Yükseköğretim Kurumundaki Yetkili Kurulların “Olur Kararı” (Fakülte – Enstitü Kurul Kararı)
- T.C. Uyruklu adaylar için Kimlik Kartı Fotokopisi / Yabancı Uyruklu Adaylar için Pasaport Fotokopisi
- Dil yeterlik Belgesi / Yabancı Uyruklu adaylar için TÖMER belgesi
- Adli Sicil Kaydı belgesi
*Güncel tarihli e-Devlet çıktıları kabul edilmektedir.
Öğretim dili Türkçe olan programlarda öğrenim gören öğrencinin, öğretim dili yabancı dil olan programlardan ders alabilmesi için yabancı dil düzeyinin yeterli olduğunu, Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Türkçe Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen sınavlardan biri ile belgelemesi gerekir. Öğretim dili yabancı dil olan bir programdaki öğrencinin, özel öğrenci olarak alacağı derslerin dili de aynı yabancı dilde olmalıdır.
Kayıt
Özel Öğrenci başvurusu kabul edilen öğrenciler, kabul bilgilerini başvuru yaptıkları Birimden öğrenmelidirler. İlgili öğrenciler için Marmara Üniversitesi Bilgi Yönetim Sisteminde (BYS’de ) hesap oluşturulur ve öğrenci tarafından başvuruda belirtilen e-posta adresine, Birim tarafından öğrenci bilgileri gönderilir.
Önemli Notlar:
- Özel öğrencilere ders aldıkları kurum tarafından diploma ve derece verilmez, öğrencilik haklarından yararlanamaz, sadece aldıkları dersleri ve notları gösterir başarı durum belgesi(transkript) verilir.
- Her yarıyıl sonunda öğrencinin başarı durum belgesi (transkript), Birimi tarafından ilgili yükseköğretim kurumundaki eşdeğer makama resmî yazı ile gönderilir.
- Özel öğrencinin öğrenim gördüğü süre içerisinde; derslere devam, sınav ve başarı değerlendirmesinde özel öğrenci olarak ders aldığı yükseköğretim kurumunun iç mevzuatı geçerlidir.
- Özel öğrencilikte geçen süre, öğrencinin kayıtlı olduğu programın öğrenim süresinden sayılır.
- Hazırlık sınıflarına özel öğrenci kabul edilmez.
- Yaz okulunda ders almak isteyen özel öğrenciler Marmara Üniversitesi Yaz Okulu kapsamında değerlendirilir.
- Akademik Takvimde Belirtilen tarihlerden sonra yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
Marmara Üniversitesi öğrencisinin başka bir Yükseköğretim Kurumunda özel öğrenci olması için;
Öğrenci kayıtlı olduğu Bölüm / Anabilim / Program Başkanlığına başvuruda bulunarak diğer kurumdan alacağı dersler için yapacağı ders eşleştirmeleri ve görüşleri doğrultusunda Birim yönetim kurulu kararı aldırması gerekir.
Öğrencinin hangi dersleri alabileceğine ise Marmara Üniversitesi Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi esasları dikkate alınarak karar verilir. Öğrencinin eşleştirilmeden aldığı dersler kayıtlı olunan programdaki yükümlülüklerin yerine sayılmaz. Öğrencinin özel öğrenci olarak kabul edilmesine ve o üniversitede hangi dersleri alabileceğine, başvurduğu üniversitenin yetkili kurulları karar verir.
Bu sayfa Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından en son 08.07.2024 15:32:23 tarihinde güncellenmiştir.