UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI NEDENİYLE UKRAYNA'DAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA EĞİTİM GÖREN TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZEL ÖĞRENCİLİK İŞLEMLERİ

Yükseköğretim Kurulu, Ukrayna’da yakın zamanlarda ortaya çıkan savaş ve çatışma sebebiyle öğrenimlerini yarıda bırakarak ülkemize dönmek zorunda kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatlarının aksamaması adına alınabilecek önlemler için 28.03.2022 tarihli toplantısında görüşmüş olup, bu kapsamda alınan kararlar için ilgili duyuruyu ilan etmiştir.

Duyuru için tıklayınız/dokununuz

Konuyla ilgili ilan edilen kısa soru ve cevaplar ​için tıklayınız/dokununuz

2021-2022 eğitim- öğretim yılı güz dönemi ve öncesinde Ukrayna’da yer alan ve YÖK tarafından *tanınan örgün bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış lisans programı öğrencilerinin aşağıda belirtilen tarihlerde gerekli belgeler ile beraber online başvuruda bulunması gerekir.

*Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumu listesi için tıklayınız​/dokununuz

Almak istediğiniz dersler ile ilgili detaylı bilgi için  tıklayınız/dokununuz

Başvuru / Kayıt Tarihleri

Özel Öğrencilik Başvurusu (Yatay Geçiş şartını sağlayamayan)

11- 15 Nisan 2022(15:30'a kadar)

Sonuçların İlan Tarihi

11 Mayıs 2022

Yabancı Dil Yeterlilik sınavı

18 Nisan 2022

Yatay Geçiş başvurusu yapan ancak yararlanamayan Öğrencilerin Özel Öğrencilik Başvurusu

26-29 Nisan 2022(15:30'a kadar)

Sonuçların İlan Tarihi

11 Mayıs 2022

Başvuru

Özel Öğrenci başvurusu aşağıda belirtilen başvuru linki üzerinden gerekli başvuru belgeleri ile beraber belirtilen tarih aralığında online olarak yapılacaktır. Başvurular Marmara Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına online olarak yapılacaktır. Kayıt tarihleri tarafımızca belirlenecek olup, kayıt işlemleri Fakülteler tarafından yürütülecektir.

Başvuru Belgeleri;

1. Başvuru Dilekçesi (Dilekçenizi ıslak imzalı olacak şekilde doldurunuz,online başvuru aşamasında dilekçenizi yüklemeyi unutmayınız)
  2. Öğrenci Belgesi
  3. Başarı Durum belgesi (Transkript)
  4. Nüfus Cüzdanı /Kimlik Kartı
  5. Pasaport Fotokopisi
  6. Yurda Giriş Çıkış Belgesi (e-Devletten temin edilebilir)
  7. Dil Yeterlilik Belgesi*

Yabancı Dil Eşdeğerlik Tablosu için tıklayınız/dokununuz

*Dil yeterlilik belgesi bulunmayıp Eğitim dili %100 veya %30 İngilizce olan ve eğitim dili Almanca, Fransızca olan diploma programlarını tercih eden özel öğrencilik adayları Yabancı Diller Yüksekokulunun 18.04.2022 Pazartesi saat 10:00’ da Üniversitemiz Göztepe Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünde yapılacak olan sınava girmesi gerekmektedir. Sınav yerleri Yabancı Diller Yüksekokulunun web sayfasında ilan edilecektir. Detaylar için tıklayınız./dokununuz

ÖZEL ÖĞRENCİ ONLİNE BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ/DOKUNUNUZ.

Özel Öğrenci başvuruları tamamlanmıştır. 26-29 Nisan 2022 tarihleri arasında Yatay Geçiş başvurusu yapan ancak yararlanamayan öğrenciler için online başvuru sistemimiz tekrar açılacaktır.

Kontenjan bilgisine ulaşmak için tıklayınız/dokununuz.

Yabancı uyruklu öğrenciler için kontenjan verilmemiştir

Ücret Hesaplama

Özel öğrenci, yükseköğretim kurumlarının ilgili yönetmelikleri çerçevesinde yetkili kurulları tarafından belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdür. Ücret Tablosu için tıklayınız/dokununuz.

Önemli Notlar:

Özel öğrencilere ders aldıkları kurum tarafından diploma ve derece verilmez, öğrencilik haklarından yararlanamaz, sadece aldıkları dersleri ve notları gösterir başarı durum belgesi verilir. (Transkript)

Özel öğrencinin öğrenim gördüğü süre içerisinde; derslere devam, sınav ve başarı değerlendirmesinde özel öğrenci olarak ders aldığı yükseköğretim kurumunun iç mevzuatı geçerlidir.

Özel öğrenci, yükseköğretim kurumlarının yönetmelikleri çerçevesinde yetkili kurulları tarafından belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdür.

Ukrayna'da eğitim-öğretim görürken yaşanan durum dolayısıyla öğrenciliğine ülkemizde devam etmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili olarak yükseköğretim kurumlarımız, kendi mevzuatlarındaki hükümler çerçevesinde değerlendirme yapma yetkisine sahiptirler.

Detaylı bilgi için ogrenci.yenikayit@marmara.edu.tr  adresinden iletişime geçebilirsiniz.